Στην κορυφη των απειλων παγκοσμιως το INF/Autorun

Έρευνα της ESET παρουσιάζει τη στάση των χρηστών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης

Δυστυχώς, οι σύγχρονες ψηφιακές απειλές ή αλλιώς η μάστιγα των υπολογιστών μέσω Διαδικτύου εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους χρήστες, καταστρέφοντας τα συστήματά τους. Το INF/Autorun, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ThreatSense.Net, του βασισμένου στο cloud computing, συστήματος συλλογής δεδομένων για malware (κακόβουλο λογισμικό) της ESET, αναδείχθηκε το πιο διαδεδομένο malware στην Ευρώπη (5,56%) και παγκοσμίως (6,72%) για τον μήνα Ιούνιο. Δεύτερο στη λίστα κατετάγη το Win32/Conficker, με ποσοστό 2,77% και 6,72% στην Ευρώπη και Παγκοσμίως, αντίστοιχα.


Το INF/Autorun αποτελεί μία ετικέτα που περιγράφει ένα εύρος malware που χρησιμοποιούν το αρχείο autorun.inf ως μέσο για να προσβάλλουν ένα PC (με Windows Λειτουργικό Σύστημα). Το αρχείο αυτό διαθέτει ένα πρόγραμμα, το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα, όταν ένα αφαιρούμενο μέσο (USB flash drive) εισέρχεται σε ένα Windows PC. Το Win32/Conficker αποτελεί ένα worm δικτύου που εξαπλώνεται, εκμεταλλευόμενο τα τρωτά σημεία του λειτουργικού συστήματος Windows.



Οι εν λόγω διαδικτυακές απειλές δεν είναι καινούργιες και η εμφάνισή τους είναι αρκετά συχνή. Οι ανερχόμενες απειλές του Κυβερνοχώρου στηρίζονται στην ευρεία χρήση των social media (κοινωνικών ιστοσελίδων). Μια πρόσφατη έρευνα, που διενεργήθηκε από τη Harris Interactive για λογαριασμό της ESET κατά το χρονικό διάστημα 31 Μαΐου έως 2 Ιούνιου 2011 σε δείγμα πληθυσμού 2.027 ενηλίκων (άνω των 18 ετών) στις Η.Π.Α., παρουσίασε την οξύμωρη στάση των χρηστών σχετικά με τη συμπεριφορά τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η μελέτη εμφάνισε πως το 69% των χρηστών που διατηρούν online λογαριασμό σε ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανησυχεί για την ασφάλειά του, παρόλο που το 1/3 αυτών δεν έχει αλλάξει ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτούς τους λογαριασμούς και το 15% άλλαξε τον κωδικό σε χρονικό διάστημα πάνω από έναν χρόνο.

«Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένας στους δέκα Αμερικανούς που διαθέτουν λογαριασμούς σε ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αναφέρει ότι τρίτα μέρη εισήλθαν στο λογαριασμό του χωρίς εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, με σκοπό την εξάπλωση επιβλαβών συνδέσμων και σχολίων. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, εφόσον η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια των κατόχων λογαριασμών σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Κυβερνοχώρου, καθώς επίσης και των επαφών τους» δήλωσε ο Randy Abrams, Director of Technical Education της ESET.

Παράλληλα, η έρευνα ανέδειξε ότι το 67% των κατόχων λογαριασμών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα προστασίας του απορρήτου, καθώς το 55% των κατόχων λογαριασμών ανανεώνει τις ρυθμίσεις απορρήτου του σε λιγότερο από έξι μήνες, αν όχι ποτέ. Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό, καθώς, για παράδειγμα, το Facebook δεν συμβουλεύει τους χρήστες, όταν πραγματοποιεί αλλαγές στις ρυθμίσεις του, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την προστασία του απορρήτου του λογαριασμού τους.

 
Μια συνήθης αντίληψη των χρηστών είναι ότι η ασφάλεια των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η διατήρηση του απορρήτου αυτών αποτελούν γεγονός που ξεπερνά τα όρια ελέγχου του χρήστη. Το δεδομένο είναι πως ο χρήστης μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια των λογαριασμών του, ακολουθώντας τις παρακάτω απλές οδηγίες:

• Να χρησιμοποιεί περίπλοκους κωδικούς,

• Να γνωρίζει τις ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού του και να ελέγχει συχνά για τυχόν ανανεώσεις,

• Να ενημερώνεται αν οι «φίλοι» του αντιστοιχούν σε φυσικά πρόσωπα.


ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΑΦΡΙΚΗ


Το INF/Autorun κατ’ εξακολούθηση βρίσκεται στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης απειλών με ποσοστό 5,56%. Επίσης, αναδείχθηκε ως κορυφαία απειλή σε πολλές χώρες, όπως οι Αυστρία (4,36%), Ισπανία (4,79%), Ουκρανία (5,67%), Ισραήλ (6,73%), Πολωνία (9,14%), Νότιος Αφρική (10,38%).

Το δεύτερο στην ευρωπαϊκή κατάταξη απειλών, το Win32/Conficker (2.77%), βρέθηκε ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες απειλές των περισσότερων χωρών της περιοχής EMEA, καθώς επίσης ανήλθε στην πρώτη θέση της κατάταξης στη Βουλγαρία (7,58%), ενώ στη δεύτερη θέση στην Ουκρανία (4,20%) και την Ισπανία (3,09%). Το Win32/Autoit αποτέλεσε την κορυφαία απειλή στην κατάταξη απειλών στην Τουρκία (10,06%).

0 Responses to "Στην κορυφη των απειλων παγκοσμιως το INF/Autorun" (Leave A Comment)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...