O Κοσμος του internet αλλαζει...




Σύμφωνα με άρθρο του διαδικτυακού τόπου της Independent, αυτό το μήνα πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινό η "μεγαλύτερη επανάσταση στο internet", με την έναρξη της λειτουργίας μιας μηχανής αναζήτησης διαφορετικής από ότι ξέραμε μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για ένα καινούργιο σύστημα με την ονομασία Wolfram Alfa, το οποίο παρουσιάστηκε στο πανεπιστήμιο του Harvard την περασμένη εβδομάδα και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που πολλοί θεωρούν το ιερό δισκοπότηρο του internet - ένα παγκόσμιο απόθεμα πληροφοριών που καταλαβαίνει και ανταποκρίνεται στην καθομιλουμένη με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και ένας άνθρωπος.
Η Wolfram Alpha, όχι μόνο θα δίνει μια ευθεία απάντηση σε ερωτήσεις του τύπου "πόσο ψηλό είναι το Έβερεστ?", αλλά θα παρέχει επίσης και μια τακτοποιημένη σελίδα με σχετικές πληροφορίες, όπως την γεωγραφική τοποθεσία, τις παρακείμενες πόλεις καθώς και άλλα κοντινά βουνά, όλα αυτά σε συνδυασμό με γραφήματα και χάρτες.
Η πραγματική καινοτομία όμως, σύμφωνα με τον δημιουργό του Dr Stephen Wolfram, είναι η ικανότητα να παρέχει πληροφορίες στιγμιαία. Αν του ζητήσετε να συγκρίνει το ύψος του Έβερεστ με το μήκος της γέφυρας Golden Gate, θα σας απαντήσει. Ρωτήστε ακόμη για το τι καιρό έκανε στο Λονδίνο την ημέρα που δολοφονήθηκε ο J. F. Kennedy και αυτό θα διασταυρώσει τις πληροφορίες και θα σας δώσει την απάντηση. Πληκτρολογήστε "10 ρίψεις για 4 κορώνες" και αυτό θα υποθέσει ότι θέλετε να μάθετε τις πιθανότητες στην ρίψη κέρματος. Αν θέλετε να μάθετε πότε θα γίνει η επόμενη έκλειψη ηλίου ορατή από το Σικάγο ή την ακριβή θέση του διεθνή διαστημικού σταθμού κάποια δεδομένη στιγμή, αυτό μπορεί να σας απαντήσει.
Ο Dr Wolfram, ένας βραβευμένος φυσικός που ζει και εργάζεται στην Αμερική, πρόσθεσε ότι η πληροφορία "επιτηρείται", εννοώντας ότι αξιολογείται πρώτα από ειδικούς. Αυτό σημαίνει ότι οι αδυναμίες των site όπως της Wikipedia, στην οποία αμφισβητούνται οι πληροφορίες επειδή μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει, εξαιρούνται. Το καινούργιο σύστημα βασίζεται στο πασίγνωστο software, δημιουργία του ιδίου, Mathematica, ένα πρόγραμμα που αποτελεί βασικό εργαλείο για επιστήμονες, μηχανικούς και ακαδημαϊκούς προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε πολύπλοκα μαθηματικά.
Ο 49χρονος δημιουργός, Stephen Wolfram, που σπούδασε στο Eton και ολοκλήρωσε το PhD στην σωματιδιακή φυσική μέχρι την ηλικία των 20 ετών, δήλωσε ότι το Wolfram Alpha θα είναι μόνο η αρχή του εγχειρήματος. "Θα καταλαβαίνει τι λέτε" είπε. "Είμαστε μόνο στην αρχή. Νομίζω ότι έχουμε ένα λογικό αρχικό υπόβαθρο στο 90% των ραφιών μιας τυπικής βιβλιοθήκης πληροφοριών".
Η γεννήτρια αναζήτησης, που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη, λειτουργεί αντλώντας πληροφορίες από την γνώση που υπάρχει ελεύθερη στο internet καθώς και από ιδιωτικές βάσεις δεδομένων. O Dr Wolfram λέει ότι υπολογίζει να χρειάζονται περίπου 1000 άτομα που θα διατηρούν τις βάσεις δεδομένων ενημερωμένες με τις τελευταίες ανακαλύψεις και πληροφορίες.
Η Wolfram Alpha έχει σχεδιαστεί έχοντας στο μυαλό τους επαγγελματίες και τους ακαδημαϊκούς, κάτι που μειώνει το μερίδιο χρήσης της από τους απλούς χρήστες. Ο όρος "50 cent" για παράδειγμα, προκάλεσε "τον απόλυτο τρόμο" στα τέστ, επειδή προέκυψε σύγχυση ανάμεσα στο γνωστό Αμερικάνικο ραπ συγκρότημα και στο νόμισμα των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό δεν είναι πιθανό προς το παρόν να αποτελέσει απειλή για την Google, η οποία εργάζεται επάνω σε μια ανάλογη μηχανή αναζήτησης.


0 Responses to "O Κοσμος του internet αλλαζει..." (Leave A Comment)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...